Odlehčené recepty bývají v lednu na pořadu dne nejenom kvůli povánočním kilům, ale i proto, že se mění chutě a obvykle toužíme po něčem lehkém a nepříliš mastném. Máme pro vás recept, který je nejenom chuťově dokonalý, ale také rychlý. Pojďme na něj.
Představa, že lehké dietní jídlo nemůže být dobré, je už dnes zcela mylná. Zejména, pokud zkombinujete správné a samozřejmě kvalitní suroviny.
Pstruhová lahoda
Ryby bývají na jídelníčku obvykle během léta a o Vánocích. Jenže ryby bychom měli pravidelně konzumovat během celého roku, navíc díky nízkému obsahu tuků jsou skvělým tipem pro všechny, kteří potřebují zhubnout, anebo si udržet váhu. A to nemluvě o jejich zdravotním přínosu, protože rybí tuk je balzám pro naši oběhovou soustavu, jelikož dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pstruh navíc patří k rybám, u kterých se dobře odděluje maso od kostí a má lahodnou chuť.
Odlehčené recepty vsázejí i na čočku
Ne každý ale čočce fandí, jelikož tahle luštěnina se umí při trávení nepěkně ozvat. Tak trochu ale zapomínáme, že neexistuje pouze zelená varianta, ale další tři, červená, žlutá a černá. Pro úsporu času jsme zvolili černou, která se nemusí předem namáčet. Podle barvy bývá označována kaviár, v obchodech ji najdete pod názvem Beluga. Má delikátní, jemně oříškovou chuť a podává se buď jako příloha nebo samostatný pokrm, nejčastěji salát.
Proč jíst černou čočku
V první řadě oceníte to, že nenadýmá. Pro odlehčené recepty je vhodná i proto, že obsahuje velké množství bílkovin a vlákniny. Ta navíc snižuje hladinu cholesterolu a hlídá i hladinu cukru v krvi. V černé barvě se skrývají antioxidanty a poskytuje zdroj vitamínů B a minerálů.
Pečený pstruh s čočkovým ragú
Pro 4 osoby budete potřebovat: 2 větší pstruhy, 200 g čočky Beluga, 300 g kořenové zeleniny, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 menší cibule, 500 ml zeleninového vývaru, 40 g másla, olej, redukci z balzamikového octa, máta, sůl, černý pepř
Postup:
Čočku dáme vařit na mírném plameni do lehce osoleného zeleninového vývaru. Mezitím si nakrájíme řapíkatý celer a kořenovou zeleninu na kostičky a do zlatova opékáme v hrnci. Poté přidáme na jemno nakrájenou cibuli. S orestovanou zeleninou promícháme uvařenou čočku. Zalijeme 1 dl zbylého vývaru. Přidáme 20 g másla a dochutíme solí, pepřem a balzamikovou redukcí. Nakonec přidáme nasekanou mátu.
Pstruha zbavíme šupin, připravíme z něj čtyři filety bez kosti. Rozpálíme pánev nalijeme dvě lžíce oleje a pečeme na kůži cca 2 minuty. Přidáme zbytek másla, filety otočíme a vypneme sporák. Filety necháme ještě minutu odležet na pánvi.
Text: Komerční prezentace
Foto a zdroj receptu: Akademie kvality, Praguesterka