Co může být ráno lepšího než šálek horkého čaje. Zejména v tomto sychravém období. Aby tělu prospěl co nejvíce, přidejte do něj kromě plátku citrónu nebo kousku zázvoru i skořici. Řekneme vám, proč byste takový čaj měli pít pravidelně.
Každý pije svůj šálek čaje jinak. Někdo má rád neslazený čaj, jiný přidává lžičku medu a další přísahají na kousek oloupaného zázvoru. Ať už si z takové či jiné nabídky vyberte cokoli, vždy to bude chutnat jinak, v případě zázvoru navíc podpoříte i imunitní systém. Ale dali jste si někdy skořici do čaje? Ta má totiž na organismus mimořádný vliv.
Jak připravit skořicový čaj
Klinická nutriční terapeutka Tara Coleman pro web Eat this radí jednoduchý recept, a sice povařit tyčinku skořice v šálku horké vody asi 15 minut. Poté skořici vyjmete, přidáte plátek citrónu a trochu medu, aby nápoj získal více chuti. A jaké jsou výhody takového čaje?
1. Pomáhá proti volným radikálům
Jak uvádí nutriční specialistka LeeAnn Smith Weintraub, MPH, RH pro web Half a Cup, skořice se vyznačuje vysokým obsahem polyfenolických antioxidantů. Polyfenoly jsou mikroživiny nacházející se v rostlinách, které mají antioxidační vlastnosti, jež chrání buňky před poškozením volnými radikály, bojují proti zánětu a předcházejí nemocem.
2. Zmírňuje zánět
Skořice má silné protizánětlivé účinky. Pití skořicového čaje proto nabízí řadu nesporných výhod. Výzkum publikovaný v Journal of AOAC zjistil, že vysoké množství fenolických sloučenin ve skořici pomáhá snižovat záněty v těle. Tento faktor se hojně využívá například v péči o chrup, kdy přípravky s obsahem skořice ošetřují dásně. Skořicový čaj tak může podpořit i zdraví v dutině ústní.
3. Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi
Pravidelné pití skořicového čaje napomáhá k udržení stabilní hladiny cukru v krvi. To je dáno faktem, že skořice pomáhá přenášet cukr z krve do buněk. Skořice navíc poskytuje zdravou sladkost a uspokojuje touhu po nezdravém průmyslovém cukru v čaji. Kromě toho ale skořice podporuje snížení hladiny cholesterolu, což má příznivý vliv na srdečně cévní onemocnění.
4. Spojení vody a skořice je zásadní
Voda usnadňuje průchod všech složek čaje tělem. „Skořice je rozpustná ve vodě, proto je optimální tohle koření do čaje přidávat,“ upozorňuje nutriční specialistka LeeAnn Smith Weintraub. Tímto způsobem totiž tělo ideálně absorbuje cenné živiny, které skořice obsahuje.
5. Čaj se skořicí hydratuje
Měli byste vypít alespoň dva litry tekutiny denně s tím, že dvě třetiny tvoří čistá neperlivá voda a zbytek bylinkové čaje, minerálky, případně voda ochucená ovocem a podobně. Skořicový čaj po ránu je ideální způsob, jak zdravě začít den už třeba tím, že tělu dodáte část nezbytných tekutin, které pravidelně potřebuje. Šálek čaje na celý den pochopitelně nestačí, ale skořicový čaj vám ke zdraví pomůže i obsahem cenných látek. A to se také počítá.