Víno je sice oblíbený nápoj, ale stane se, že vám zbude v láhvi a je škoda ho vylít. Podívejte se, kolika dalšími zajímavými způsoby můžete víno dále zužitkovat. A to jak červené, tak i bílé. Který z následujících tipů využijete?

Než se pustíme do tipů, co všechno dělat s nedopitým vínem, je třeba zodpovědět základní otázku: Jak dlouho vydrží otevřené víno? Pro červené platí, že je lze s korkovou nebo speciální zátkou na víno uchovávat v chladničce až týden. Bílé víno by mělo být skladováno maximálně pět dní, růžové až šest dní. Pokud je obsah menší než čtvrtina, doba se zkrátí na jeden nebo dva dny. A co dělat se zbylým vínem?

Udržujte víno v chladu

Jakmile je víno otevřené, měli byste ho dále skladovat v chladu. Láhev zbytečně nevystavujte teplu nebo světlu, protože mohou zničit chuť vína. Pokud nemáte studený sklep, spíž či jakýkoli další úložný prostor, je nejlepší dát otevřenou láhev do lednice.

Zmrazte ho

Jestli nechcete zbylé víno použít v krátkém časovém horizontu, zmrazte ho. Ideálně ve tvořítku na kostky ledu. K čemu se hodí? Například je můžete přidat do omáček, případně ochutit minerálku a podobně.

Tipy na vaření s vínem

Čerstvá rajčatová omáčka s červeným vínem a balzamikovým octem

Ať už jako základ na pizzu nebo omáčku na těstoviny, rajčatovou salsu s pikantní příchutí si zaručeně zamiluje každý. Čerstvá rajčata vám dodají vitamín C a vápník, balzamikový ocet navodí omáčce sladkou notu a víno pro změnu antioxidanty.

Italské rizoto

Zbylo vám bílé víno? Ideálně suché Pinot Grigio? Pokud třeba právě nevíte, co k večeři, pusťte se do italského rizota, které je neodmyslitelně spjaté právě s bílým vínem. Má krémovou konzistenci a příjemně pikantní vinnou notu doplňuje ostřejší chuť parmazánu.

Houbová bruschetta se sýrem halloumi

Pokud nemáte rádi rizoto, vsaďte na plody podzimu, ke kterým se rovněž hodí bílé víno. Budete potřebovat jenom houby, bagetu, sýr halloumi a půl šálku bílého vína. Úžasně chutná se salátem nebo jako rychlý předkrm.

Víno ve sladkých moučnících

Čokoládový koláč s vínem

Pokud se chystáte péci koláč s čokoládou, můžete část tekutiny nahradit sklenkou červeného vína, které si velmi dobře chuťově rozumí právě s čokoládou. Moučník pak bude nadýchanější.

Jourtová panna cotta s meruňkami

Na tento studený dezert by vám měl zůstat šálek bílého vína. Postup přípravy je zcela jednoduchý. Vezmete řecký jogurt, med, víno a sušené meruňky. Vše pečlivě smícháte, naservírujete do sklenic nebo misek, necháte alespoň půl hodiny vychladit a můžete podávat.

Tohle smoothie budete milovat

Jak by také ne. Je v něm mango a šumivé víno. Tedy pokud vám nějaké zbylo. Pokud nejste na sekty, hodit se bude ryzlink. Stačí jenom malá sklenka a příprava je stejná jako u kteréhokoli jiného smoothie. Mango můžete samozřejmě nahradit jiným ovocem podle vlastní chuti.

Tipy pro domácnost

Víno odstraňuje mastné skvrny

Věděli jste, že bílé víno je ideální k odstranění mastných skvrn ze sporáku, grilu nebo trouby? Zkuste ho smíchat s práškem do pečiva tak, aby vytvořilo kaši. Naneste na znečistěný povrch, nechte několik minut působit a následně setřete hadříkem nebo houbičkou.

Hedvábná pleť

Proč utrácet peníze za předražené lázeňské procedury nebo kosmetické produkty, když hedvábnou pleť můžete získat daleko jednodušším a levnějším způsobem. Stačí šálek červeného vína v domácí koupeli a uvidíte, jak vaše pokožka zjemní. Důvodem jsou antioxidanty obsažené ve víně, díky nimž je pokožka pevnější a hladší.

A tip na závěr

Jestli nejste zvyklí používat víno i jinak, než pouze jako nápoj, naučte se je kupovat v menších láhvích. Pořádáte party, rodinnou oslavu či cokoli podobného? Spočítejte množství vína na jednoho hosta a podle toho snadno odhadnete, kolik máte koupit láhví, aby vám zbytečně nezbylo…