Syrovátka je ve své podstatě odpad, protože vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohů. Jenže by byla škoda se k ní tak chovat. Má totiž doslova blahodárné účinky nejenom na zdraví, ale i na krásu.

Syrovátka byla známá už ve starém Řecku. Slovutný lékař Hippokrates ji ve 4. století před naším letopočtem doporučoval svým pacientům jako léčebnou kúru k posílení těla. Časem ovšem syrovátka upadla v zapomnění, jednak pro svůj zrovna nevábný, žlutozelený vzhled, a jednak i proto, že se poměrně špatně sháněla a uchovávala. To se v poslední době mění a syrovátku si dnes dokonce můžete pořídit i sušenou.

Syrovátka vylepší pleť

Syrovátka, odborně zvaná též mléčné sérum, se dělí na dva typy – sladká, která vzniká při výrobě sýrů a kyselá, což je vedlejší produkt při výrobě tvarohů. Po staletí se syrovátka používala vnitřně jako nápoj i součást některých receptů. Uplatňovala se ale i ke zkrášlovacím procedurám. Co už velmi dobře víme, že přidáním do koupele syrovátka pomáhá s ekzémy, lupénkou, akné a dalšími kožními neduhy. Bývá rovněž součástí krémů, vlasových balzámů i šamponů.

Proč ji pít

Díky obsahu cenných látek má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i širokou škálu vitamínů, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Působí prospěšně na trávicí trakt, má antimikrobiální a antivirové účinky a napomáhá detoxikaci. Nejdůležitější složkou syrovátky jsou bílkoviny, které bychom měli pravidelně konzumovat a jejichž nedostatek souvisí s oslabením imunity.

Syrovátková bílkovina obsahuje esenciální aminokyseliny a aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které jsou důležité pro tvorbu a obnovu naší svalové hmoty. Tato bílkovina navíc zvyšuje pocit sytosti, což je spolu s nízkým obsahem tuku důvod, proč je syrovátka oblíbenou součástí redukčních diet.

Text: Julie Čermáková
Foto: Freepik.com