Cukety se zařadily mezi oblíbenou zeleninu zejména pro svou příjemnou, až lehce nasládlou chuť, která velmi dobře doplňuje chutě dalších surovin. Proto má cuketa v kuchyni široké použití. Uchovat na zimu ji můžete třeba jako cuketovou čalamádu.

Cukety našly uplatnění ve slané i sladké kuchyni. Zapékají se, smaží, pečou se z nich buchty, vyrábějí hořčice. Vynikající je také cuketová čalamáda, kterou můžete v hezké skleničce někomu věnovat i jako originální dárek.

Cukety zpracované do čalamády můžete naplnit třeba do takových patentních sklenic..

Cukety vybírejte opatrně

Nejlepší ke zpracování jsou mladé cukety, ve kterých ještě není tolik jader. Dají navíc dobře konzumovat i v syrovém stavu. Cuketu neloupejte, protože obsahuje řadu vitaminu, minerálů a dalších živin. Do jídelníčku by ji měli zařadit všichni, kteří mají problémy s cukrovkou nebo nadváhu, protože cuketa má nízký glykemický index, dokáže zasytit a čistí organismus.

Společná hra

Cuketě to sluší ve společnosti masa. Můžete ji ale připravit i s další zeleninou, ideální jsou rajčata. Podušený základ z cukety využijete třeba ke špagetám, dá se natřít na topinku, vynikající je zapečená s výrazným sýrem.

Recept na cuketovou čalamádu

Budete potřebovat:

1 lžíce slunečnicového oleje, 2 velké cibule, 8-10 stroužků česneku, 2 kapie nebo slovenské papriky, 1 větší cuketa (cca 1 kg), 5 masitých rajčat nebo dvě hrsti drobných rajčat, 5 polévkových lžic rajčatové passaty, 5 polévkových lžic worcestrové omáčky, 1,5 dl červeného vinného octa, 1 balíček směsi k nakládání Lako Labeta, 125 g krystalového cukru

Postup:

Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen česnek – nadrcené nebo utřené stroužky. Cuketu nastrouhejte nahrubo. Papriky a rajčata pokrájejte. Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit. Místy zamíchejte, abyste zabránili připékání. Připravte si zálivku ze směsi Lako, červeného vinného octa, cukru a worcesteru. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Směs nechte 10 minut odstát. Před použitím zálivku slijte přes plátýnko nebo cedníček, abyste se zbavili semínek a zůstala pouze tekutina.

K zelenině přidejte passatu a také zálivku. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání. Plňte do sklenic, a ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Z této dávky vyjde 6-8 skleniček o objemu cca 200 ml. Ve skleničkách vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C. Nezapomeňte si čalamádu vždy viditelně popsat a označit podle složení a výroby, zabráníte tak zbytečnému vyhazování.

Tip redakce

Pokud chcete mít jistotu, že je čalamáda dobře zakonzervovaná, použijte klasický zavařovací hrnec, na kterém se dá nastavit požadovaná teplota i čas sterilizace.

Text: Komerční prezentace
Foto: Labeta, Pixabay, Butlers