Rozmanité, chutné a plné zdravých nutričních hodnot. Avokádo v sobě skrývá spoustu pozitivních věcí, takže by byla škoda ho vynechat z jídelníčku. Kromě toho, že dodává jídlům zvláštní chuť, dokáže i jiné věci.
I když se avokádo uplatňuje hlavně ve slané kuchyni, takže svádí k označení zelenina, je to ovoce, které roste na stromě s poněkud zvláštním názvem – hruškovec přelahodný. Oblíbené je zejména u veganů nebo vegetariánů, ale rozšíří chuťové variace i „masožroutům“.
Odkud se vzalo avokádo
Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Podle magazínu Smithsonian se na území dnešního Mexika pěstovalo už téměř deset tisíc let před Kristem. Dnes je jedním z důležitých producentů také Kalifornie, odkud pochází Rudolf Haas, který ve 20. letech 20. století vyšlechtil v současnosti nejrozšířenější odrůdu Haas. Tento druh vypadá poněkud nevzhledně, jeho slupka zráním tmavne a je drsná. Na to ale nesmíte koukat, protože ve zralosti je mnohem lahodnější než jeho zelený kolega s hladkým povrchem.
Námořnické máslo
Aztékové tomuto ovoci přisuzovali afrodisiákální schopnosti a námořníci si je vozili na daleké cesty, protože jim dodávalo sílu a vitalitu. Tak rovněž vznikla jeho přezdívka námořnické máslo. Web Smithsonian upozorňuje na vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a bílkoviny. Významné jsou i antioxidanty ve formě vitaminů A, C a E, které podporují regeneraci buněk a chrání tělo před oxidativním stresem.
Jaké vybírat
Pokud je avokádo tvrdé a nezralé, vyhněte se mu. I když v pokojových podmínkách dozrává, chuť není nic moc. Raději tedy sáhněte po měkčím. Problém je, že ani příliš měkké plody nemusí být chuťově příjemné. Zda je zralé ke konzumaci poznáte nejlépe tak, že je v prstech jemně zmáčknete. Jestliže slupka lehce pruží, nechte si chutnat.
Jak na avokádo v kuchyni
Avokádo rozřízněte na polovinu, vyjměte pecku a obsah vydlabejte lžící. Dužnina na vzduchu rychle hnědne, proto je nezbytné ji ihned pokapat citronovou šťávou. Ovoce má jemně oříškovou chuť a dá se zpracovat nejenom na slano, ale i na sladko, včetně tepelné úpravy. Pravdou ale je, že syrové si zachová všechny cenné látky.
Nejčastěji se z avokáda vyrábí guacamole, které se dá použít třeba jako pomazánka na toasty nebo dip k pečené zelenině či masu. Příprava je jednoduchá. Rozmačkáte avokádo a k němu přidáte podle chuti limetkovou šťávu, nasekanou papričku, najemno nakrájenou červenou cibuli, nasekaný koriandr, nadrobno nakrájené rajče, mletý římský kmín a sůl. Vše důkladně promícháte a dochutíte.
Jedno avokádo denně
Je obecně známo, že břišní neboli viscerální tuk je zdraví nebezpečný. Vědci z University of Illinois provedli studii, v níž zjistili, že vhodná konzumace avokáda pomůže se tohoto tuku zbavit. Studie se účastnilo 105 dospělých, mužů i žen, z nichž všichni byli dříve při lékařské prohlídce klasifikováni jako obézní. Po dobu 12 týdnů dostávala polovina účastníků jednou denně jídlo s avokádem. Ostatní testovaní dostali přesně stejnou misku bez avokáda. Výsledky jasně ukázaly, že u žen, které konzumovaly avokádo, došlo ke snížení viscerálního tuku, aniž by záměrně podporovaly hubnutí.
Avokádo a regulace tělesného tuku
Hlavním cílem studie však nebylo povzbudit účastníky, aby zhubli. Vědci především řešili, jak může avokádo ovlivnit nebo regulovat ukládání tělesného tuku. Profesor a výzkumník illinoiské univerzity Naiman Khan zdůraznil, že správné množství tělesného tuku je důležité pro celkové zdraví. Je ovšem třeba rozlišovat mezi podkožním tukem, tedy takovým, který se nachází přímo pod kůží, a viscerálním tukem, jenž obklopuje orgány. Ten může být nebezpečný a dokonce může vést k cukrovce. Tomu by mělo zabránit právě avokádo.