Jahody patří k nejoblíbenějším plodům léta. Jejich sladká chuť, svěžest i sytě červená barva lákají nejenom chutí, ale i pohledem. Jenže kromě vitamínů, antioxidantů a vlákniny mají i svou temnou stránku v podobě zdravotních komplikací.
Léto je tady a na záhonech se červenají jahody. Někdo si jen tak trhá do pusy, někdo je používá do dezertů, koláčů, smoothies. Je to ovoce, které vzhledem ke své chuti, snadnému způsobu zpracování a barevnosti nabízí širokou škálu využití. Přečtěte si, kteří lidé by měli být při jejich konzumaci opatrní, anebo se jim rovnou vyhnout.
Alergici
Jahody jsou poměrně častým alergenem, zejména u dětí. Problémy s nimi ale mívají i dospělí. Reakce mohou být různé, od svědění v ústech a otoku rtů, přes kopřivku až po závažnější anafylaktickou reakci. Výjimečné nejsou ani zažívací potíže jako je bolest břicha nebo průjem. Zvlášť zrádné je, že u některých lidí se alergie projeví až po několikeré konzumaci. Lidé, kteří jsou alergičtí na pyl břízy nebo jablka, mívají takzvanou křížovou alergii i na jahody.
Lidé užívající určité léky
Do této kategorie patří antikoagulancia, což jsou léky na ředění krve. Jde o to, že jahody obsahují salicyláty, látky podobné aspirinu, které mohou zesílit účinek těchto léků a zvýšit riziko krvácení. To platí zejména pro pacienty užívající warfarin, heparin nebo NOAC, např. Xarelto, Eliquis.
Pozor by si měli dát všichni ti, kteří berou ACE inhibitory, tedy léky na tlak. Jahody totiž obsahují draslík. Pokud jich sníte hodně, zvyšujete tak riziko hyperkalemie, což je vysoká hladina draslíku v krvi. Tento stav může být nebezpečný u lidí, kteří užívají určité léky právě na vysoký krevní tlak či srdeční selhání.
Opatrní by měli být lidé, kteří užívají diuretika. Některé typy těchto močopudných léků zvyšují ztráty draslíku, jiné naopak hladinu draslíku v krvi zvyšují. Kombinace s potravinami bohatými na draslík, jako jsou právě jahody, může rozkolísat jeho rovnováhu.
Pacienti s histaminovou intolerancí
Jahody samy o sobě neobsahují nijak vysoké množství histaminu. Patří ale k tzv. histamin-liberátorům. To znamená, že mohou vyvolat uvolnění histaminu v těle. U citlivých osob se pak mohou objevit bolesti hlavy, kopřivka, zažívací obtíže nebo únava.
Lidé s ledvinovým onemocněním
Kvůli vyššímu obsahu draslíku mohou jahody představovat problémem u pacientů s chronickým onemocněním ledvin, kdy tělo nezvládá dostatečně vylučovat přebytek minerálů. Může tak dojít k nebezpečně vysoké hladině draslíku v krvi, což ohrožuje srdeční činnost.
Citlivost na pesticidy
Jahody bohužel patří k ovoci, které mívá nejvyšší množství reziduí pesticidů. Problém je, že se v nich drží i po omytí. Pro děti, těhotné ženy nebo osoby s oslabenou imunitou může citlivost na pesticidy představovat zvýšené riziko. Nejlepší tak budou jahody z domácí zahrady, o kterých víte, že nejsou stříkané.
Rada na závěr
Pokud užíváte nějaké léky, zeptejte se svého ošetřujícího lékaře, zda je možné jíst souběžně jahody. Dětem tohle ovoce podávejte postupně a sledujte případné projevy alergie. Při nákupu dávejte přednost sezónním plodům a z důvěryhodných zdrojů.