Klady a zápory plastových krabiček

Foto: Freepik.com

Všichni milujeme plastové krabičky. Nosíme si v nich svačiny nebo obědy do práce a bereme je s sebou na výlety. Vypadají jako věčné, jenže i ony mají své limity. Do některých typů se nehodí horké potraviny, jiné pro změnu do lednice. A to není všechno.

Pokud vám tenhle materiál vyhovuje, a to zejména proto, že je lehký, není to jediný atribut, který byste měli při nákupu hlídat.

Rozhodujte se podle typu plastu

FDA (americký úřad pro kontrolu potravin) sice reguluje, které plasty jsou bezpečné pro kontakt s jídlem. V praxi to ale automaticky neznamená, že takové plasty musí být vhodné i pro mikrovlnku, mastné pokrmy nebo kyselé omáčky. Pro mikrovlnné ohřívání by na sobě plastová krabička měla mít označení microwave-safe, případně podložku s třívrstvým mikrovlnným vlnováním, která značí, že výrobce testoval daný plast pro ohřev.

Bezpečné pravidlo: Pokud si nejste jistí, raději přesuňte jídlo do skla nebo keramiky, které se při zahřívání nechovají nevyzpytatelně.

Další piktogramy

Na spodní straně plastových krabiček se obvykle nachází trojúhelník s číslem. To označuje typ plastu. Čísla 2 (HDPE), 4 (LDPE) a 5 (PP) patří mezi bezpečnější varianty vhodné pro opakované použití. Naopak číslům 3 (PVC), 6 (PS) a 7 je lepší se vyhnout. Mohou obsahovat problematické látky, jako je bisfenol A nebo ftaláty, a při zahřívání se z nich mohou uvolňovat škodlivé složky.

Co je tabu aneb kdy krabičku vyhodit

Nezapomeňte, že plast stárne. A rozhodně ne v dobrém. Pokud tedy plastová krabička změnila barvu nebo zmatnila, či zanechává pachy i po umytí, měli byste ji přestat používat. To samé platí i pro poškrábané a popraskané nádoby, stejně jako opakovaně ohřívané v mikrovlnce.

Studie odborných časopisů (např. EatingWell, Time Health, Chemical Safety Facts) potvrzují, že opakovaný ohřev a mytí zvyšuje riziko migrace škodlivých látek. Takže je čas se rozloučit.

Pozor na jednorázové plastové krabičky

Přinesete si v nich pomazánku, salát nebo zmrzlinu. A co s plastovou krabičkou potom? Vyhodit? A není to škoda? Vždyť se může hodit. Jenže tento typ levného plastu je obvykle určen pouze pro jednorázové použití. Nejenom že vůbec nepatří do mikrovlnky, ale při opakovaném mytí se může časem změnit ve zdravotní hrozbu.

Mikroplast – malý a všudypřítomný

Řada experimentů potvrdila, že mikročástice plastu migrují z obalů do jídla, obzvlášť při ohřevu nebo opakovaném používání. Některé studie dokonce došly k závěru, Studie dokonce došla k tomu, že mikročástice mohou způsobovat zánět, poškození buněk, změny ve střevní mikroflóře i narušení metabolismu hormonů.

Co tedy dělat?

Nahraďte plastové krabičky skleněnými, keramickými nebo silikonovými. Tyhle materiály netvoří toxiny a pokud je nerozbijete, vydrží věčně. Plastové krabičky byste měli vyhazovat za půl až rok. Jestli jsou poškozené, rozhodně dřív. Nepřehřívejte jídlo, které má v sobě hodně tuku nebo je kyselé. V ideálním případě volte do mikrovlnky sklo.