Saláty patří ke stálicím řady kuchyní, včetně té naší. I když vypadají nenápadně, věděli jste, že tvořily kulinární historii už před tisíci lety? Saláty jsou totiž velice inspirativní, seznamte se s několika málo známými fakty, které zahýbaly salátovými dějinami.
Salát Caesar
Kdo by si myslel, že z řecko-římské éry pochází také světově oblíbený Caesar salát, spletl by se o nějakých 2000 let. Patří totiž do moderní gastronomie. Na svědomí ho má italský restauratér Cesare Cardiny působící v Mexiku, který údajně o jednom rušném víkendu roku 1924 vytvořil salát z toho, co mu zbylo ve vyjedené kuchyni. „Dejte vše na stůl a udělejte si z tvorby salátu ceremonii!“, řekl prý tehdy svým hostům. Verzí příběhu je sice více, tato je ale nejvíce romantická.
Nejstarší recept
Termín „salát“ pochází z latinského slova pro sůl, tedy „sal“. V období starého Říma byly saláty většinou pokrmy ze syrové osolené zeleniny vydatně zalité olivovým olejem a octovým dresinkem. Francouzi později začali používat slovo „salade“, z nějž pak vznikly varianty v mnoha dalších jazycích světa.
Jeden z prvních zaznamenaných receptů na salát obsahuje nejstarší britská kuchařka The Forme of Cury (napsaná ve 13. století). Šlo o pokrm složený ze salátových listů s pórkem a špenátem, dochucený česnekem a bylinkami, zdobený jedlými květy. Naše Magdalena Dobromila Rettigová o pět století později pak sepisovala recepty i na sladké saláty, jako třeba mix žemlí a ovoce. To pro většinu z nás asi moc do koncepce salátů nezapadá, jde ale o krásnou ukázku jejich variability.
Waldorfská variace na sladko
Opravdu slavnou se však stala jiná variace na sladko, a to proslulý salát Waldorf. I když jej máme většinou spojený s vlašskými ořechy, překvapivě nebyly součástí zcela původního receptu. Ten sestavil v devadesátých letech 19. století Oscar Tschirky a pojmenoval jej podle newyorského hotelu Waldorf Astoria, kde pracoval. Na seznamu původních přísad figuroval celer, jablka a majonéza, a právě vlašské ořechy přibyly až asi o 30 let později. Tschirky je také autorem receptu na vejce Benedikt, tedy skutečný kuchařský mág.
Salad days
Ve světě se zažila anglická fráze „salad days“, která znamená ve volném překladu „čas mladické nezkušenosti“. Odkazuje na období, kterým si projde v mládí každý, kdy se jako zelenáč učí z vlastních chyb. Poprvé byl tento termín použit v Shakespearově díle Antonius a Kleopatra z roku 1606.
Recept – salát s melounem
Salát z melounu, sýra Il Salato a oříšků
Kombinace slaného sýra II Salato z La Formaggeria Gran Moravia, křupavých oříšků a sladkého melounu je originální. Meloun chuť sýra zjemní a tím získá pikantnost. Tento salát vás bude bavit pro svou svěžest, je vhodný jako dezert, ale rovněž i jako osvěžující svačina.
Ingredience:
500 g melounu
150 g sýra Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia
20 g lískových oříšků
šťáva z jednoho citronu
čerstvě mletý černý pepř na dochucení
Příprava:
Meloun a sýr Il Salato nakrájejte na kostičky
Dejte do mísy, přisypte oříšky a černý pepř dle vaší chuti
Salát před podáním ještě zakapejte citronovou šťávou
Doba přípravy: 15 min
Počet porcí: 4
Text: Martina Hálková
Foto: Freepik.com, Gran Moravia