Přemýšlíte, co vařit, když je venku horko? Vsaďte na panzanellu – toskánský salát, který nepotřebuje plotnu, zato spojuje barvy léta a starý chléb v jedno osvěžující sousto. Jednoduchý, chutný, historický. A ideální k vínu.
Panzanella je ikonický letní salát ze střední Itálie. Najdete v něm rajčata, cibuli, okurku, bazalku a olivový olej s namočeným chlebem, čímž vzniká svěží, rustikální a barevný pokrm, hotový letní trend.
Panzanella pro chudé
Původně to byl pokrm chudých rolníků, kteří tak zužitkovávali starší ztvrdlý chléb. Dnes patří mezi kulinářské hity letních kuchyní – lehký, voňavý, barevný a bez nutnosti vaření. Mimochodem, první zmínku o takovém chlebovém salátě najdeme již u básníka Braccioliniho v 16. století. Tenkrát v něm ovšem nebyla rajčata, která se stala součástí tohoto pokrmu až v 19. století. Název pochází ze spojení dvou slov „pane“ (chléb) a „zanella“ (mělký talíř).
Hostina pro krále
Vypráví se, že baron Ricasoli, což byl slavný toskánský šlechtic, servíroval panzanellu jako lehkou večeři králi Viktorovi Emanuelovi, když byl hostem na zámku Brolio poblíž Florencie. Tenkrát v ní byl chléb jako hlavní ingredience, a pak cibule, okurka, bazalka a ocet. Královské chuťové buňky dobyla panzella okamžitě a Viktor Emanuel ji povýšil na gastronomický hit
Panzanella v legendách
Panzanella byla natolik oblíbená, že se dokonce dostala i do legend. V historických pramenech a lidových podáních se totiž traduje, že Beato Giovanni Colombini, což byl středověký blahoslavený z Montalcina, prý jednou pokropil suchý krajíc chleba svými slzami. Pak přidal olivový olej a tak vznikla panzanella – prostý zázrak, který pomohl nakrmit chudé.
Recept na letní panzanellu
Na 4 porce budete potřebovat:
250 g staršího bílého chleba (ciabatta nebo toskánský), natrhaného nebo nakrájeného na kousky; 4–5 zralých rajčat různých barev pro lepší vizuální efekt; 1 salátovou okurku; 1 cibuli; hrst čerstvé bazalky; 3 lžíce extra panenského olivového oleje; 1–2 lžíce vinného octa (ideálně bílého); sůl, pepř
Postup:
Chléb na chvíli namočte do vody s trochou octa a po té vymačkejte. Měl by být vlhký, ale ne rozmočený. Rajčata nakrájejte na větší kusy, okurku oloupejte a nakrájejte, cibuli nakrájejte najemno (pokud ji předem namočíte, bude mít jemnější chuť). Vše smíchejte v míse, přidejte natrhanou bazalku. Zalijte zálivkou, kterou jste připravili z olivového oleje a octa. Dochuťte solí a pepřem. Nechte v lednici odležet alespoň půl hodiny, aby se propojily chutě.
Moderní kuchyně
I když je panzanella stovky let „stará“, v dnešní uspěchané době se takový recept vyvažuje zlatem. Je totiž hotový doslova za pár minut. Proto mrkněte, jestli vám ve spíži nezbyl kousek ztvrdlého bílého chleba, přidejte zeleninu, kvalitní olivový olej, bylinky a večeře je hotová. V letních vedrech ideální…